Administrar

Entre Àfrica, Amèrica Llatina i Mallorca, circulen informacions diverses que poden ajudar a incidir, d'alguna manera, en l'enfortiment de la societat civil arreu dels Països Catalans. M'agradaria fer-hi algunes passes amb aquest blog A càrrec de: www.cecili.cat

Concentració cívica contra el racisme i la xenofóbia a Palma

evamarilen | 28 Juny, 2005 20:22 | latafanera.cat facebook.com google.com

La concentració contra el racisme i la xenofòbia, a favor de la convivència, és un dels actes que es fa a Palma davant la seu de la Delegació del Govern espanyol a les Illes Balears.

Vuit dies després que, a prop de la plaça d’Espanya de Ciutat, un grup violent agredeix brutalment tres treballadors marroquins, un bon grapat de ciutadanes i ciutadans es concentren davant la Delegació del Govern.
Representants d’entitats com l’Associació d’Immigrants Marroquins a les Illes Balears ‘Al Maghreb’”, o la secció sindical de la CGT-Balears, que són atesos pel Delegat del Govern, criden ben alt, fort i clar:
No al racisme!
No a la Xenofòbia!
Sí a la Convivència!

El representant de CITE-CCOO llegeix en castellà el comunicat redactat per l’Associació d’Immigrants Marroquins.
Exigeix a la Delegació del Govern que s’obri una investigació seriosa sobre aquest cas, que no és el primer, d’agressió a treballadors immigrants.
Demana a la població mallorquina i a la societat civil una reflexió profunda sobre aquestes actuacions violentes i les mesures a prendre per fer efectiva la integració i la convivència pacífica.

Un representant de la comunitat immigrant marroquina llegeix en àrab el comunicat que ha estat redactat en termes idèntics.

Finalment, el representant de CGT-Balears, un senegalès ben actiu i dinàmic, intervé en català.

Exigeix, davant del mateix Delegat del Govern espanyol a les Illes Balears, l'adopció de mesures i actuacions més contundents, que portin a depurar responsabilitats dins el cos policial.
Fa al·lusió a possibles negligències en la manca d’actuació adequada.

Rebutja enèrgicament, alhora, qualsevol brot de violència que pretengui impedir la convivència pacífica ciutadana.

Un grup de joves autodenominats “Red & Anarchist Skinheads Ciutat de Mallorca”, amb el cap rapat i parlant català, es fan presents a la concentració on despleguen una pancarta i reparteixen fulls en què manifesten que “ja estan farts d’impunitats i agressions. El feixisme avança si no se’l combat! Cap agressió sense resposta!”

Hi és considerable la presència de la gent que es vol concentrar per denunciar actuacions violentes de grups racistes i feixistes.
Hi és remarcable la presència del Delegat del Govern que assisteix durant tot el temps a l’acte.

Al Bosc de la Memòria republicana, a Calvià

evamarilen | 25 Juny, 2005 10:58 | latafanera.cat facebook.com google.com

Presents al Bosc de la Memòria republicana, al terme municipal de Calvià

En record de la gent republicana, que va donar i va perdre la vida per la llibertat republicana, ha circulat per correu electrònic una convocatòria que, lamentablement, massa sovint s’ha hagut de tornar a repetir.
Es tracta de sortir en defensa del Bosc de la Memòria, situat al terme municipal de Calvià, un altre cop sotmès als efectes nefasts d’uns actes vandàlics que van quedant impunes.

Dissabte, 18 de juny, es va fer una concentració a la Plaça d´Espanya per condemnar activament i al carrer aquestes agressions.
S’hi va decidir de fer una convocatòria per al dissabte dia 25 a les 11:00, al mateix Bosc de la Memòria de Calvià.
Segons els organitzadors, un acte com aquest havia de tenir més èxit d´assistència i més repercussió tant mediàtica com d´intimidació als agressors.
La intenció era “organitzar conjuntament aquest acte per defensar els qui ja no es poden defensar i encara no poden descansar en pau”.

Seguint aquesta convocatòria, un bon grapat de persones que s’hi han fet presents, després de constatar que l’Ajuntament de Calvià n’ha reposat i regat els arbres, des de fa poc; també s’han pogut adonar que:
- Del més d’un centenar d’arbres plantats ja fa alguns anys, més d’una trentena han estat serrats i tallats;
- De les plaques que portava cadascun dels arbres, amb el nom i llinatges de cadascuna de les persones homenatjades, n’hi ha una desena que ja no en duen cap, de nom;
- La placa del carrer que duu al Bosc de la Memòria, amb el nom de Via de la República, ha desaparegut del lloc on ha estat sempre;
- Les autoritats municipals de l’Ajuntament de Calvià s’han negat a reposar la placa central que, situada al costat del monument que presideix el bosc de la Memòria, duia la inscripció
“En memòria dels que perderen la vida en defensa de la llibertat”
.
- No s’hi detecta cap mesura de vigilància i seguretat que permeti d’impedir actes tan vandàlics com els que s’estan repetint de poc ençà;
- S’ha fet pública l’opinió del regidor del districte, segons la qual, la millor mesura per evitar aquests actes desastrosos és llevar-lo d’enmig, fer desaparèixer d’una vegada tot el Bosc de la Memòria...

Com ha manifestat davant dels assistents l’orador infatigable, Pere Morey i Servera, :
”Nosaltres no ens cansarem de venir aquí, cada vegada que s’intenti fer desaparèixer un sol arbre d’aquest Bosc de la Memòria.
A veure qui es cansa primer: ells de tallar-ne o nosaltres de venir-hi!”
.

CGT-Balears, un sindicat present al Primer Fòrum Social Mediterrani

evamarilen | 21 Juny, 2005 11:22 | latafanera.cat facebook.com google.com

Nombroses han estat les organitzacions sindicals que han participat en el Primer Fòrum Social Mediterrani que s’ha celebrat a Barcelona, durant quatre dies seguits.
Pràcticament de tots els països que envolten les quatre ribes de la Mar Mediterrània.
També hi han assistit representants de la CGT-Balears

Seria molt pretensiós voler abastar tot quant fou i representà la presència i la temàtica de les organitzacions sindicals al Primer Fòrum Social Mediterrani celebrat a Barcelona.
Un esdeveniment d’aquestes característiques, imponent pel gran nombre d’assistents, divers per la varietat d’orígens i procedències, i força complex pels nombrosos canals per on circulava la temàtica exposada, ho fan tan difícil que resulta gairebé impossible.

Més informació sobre aquest assumpte, a l'enllaç Organitzacions sindicals presents al Primer Fòrum Social Mediterrani

Pere Esteve descansa en pau

evamarilen | 11 Juny, 2005 20:03 | latafanera.cat facebook.com google.com

Hem pogut ser testimonis que Pere Esteve i Abad ja descansa en pau: les seves restes ocupen l'espai d'una senzilla tomba en un senzill i petit cementeri, al costat d'una bellíssima i petitona ermita catalana, dedicada a la Mare de Déu de l'Alegria, a la vila encisadora de Tiana.

A poc més de mitja hora, des de l'estació de Barcelona-Sants, el tren de Rodalies arriba a una altra estació que es diu Montgat -ara en obres, fins al punt que ni tan sols s'hi veu amb cap finestreta on adquirir-ne el tiquet-...

Dues línies de Bus -la B-29 i la TM- fan periòdicament el curt i empinat trajecte que porta la gent que vol anar des de la riba de la Mar Mediterrània fins al capcurucull d'unes muntanyetes on s'aixeca la vila de Tiana i la seva Ermita de la Mare de Déu de l'Alegria.

En un dia com avui, el caminoi de pols que porta cap a l'ermita catalana s'ha omplert de cotxes...
S'hi ha acostat molta de gent de fora poble, alguna d'ella molt ben encorbatada...

¿Motiu? Només n'hi ha un: dir i donar l'últim 'adéu' a un polític singular: Pere Esteve i Abad.

De tots els territoris dels Països Catalans, s'hi ha acostat moltíssima de gent. També de les Illes Balears i Pitiüses.

Com a petita mostra d'agraïment al patriota, al polític, a la persona, un esment a les paraules pronunciades davant la seva tomba, al senzill i modest cementeri, situat ben al costat de la bella i petitona ermita de la Mare de Déu de l'Alegria, a la vila de Tiana:
Quan et deturis
on el meu nom et crida,
vulgues que dormi
somniant mars en calma,
la claror de Sinera.

Salvador Espriu, Cementeri de Sinera.

Pere Esteve: el valor de la coherència

evamarilen | 10 Juny, 2005 11:15 | latafanera.cat facebook.com google.com

Els qui hem tengut la gran sort de tractar de prop el polític català Pere Esteve i Abad, que acaba de morir, hem tengut l’oportunitat de contactar amb un d’aquells polítics que esdevenen realment excepcionals.
En aspectes ben diversos.

Una de les primeres vegades, que el vaig veure i tractar personalment, fou mentre treballava activament com a eurodiputat, a la seu del Parlament Europeu a Brussel•les:
la seva inquietud, el seu dinamisme, la seva laboriositat colpien fortament els ànims de tothom que s’hi acostava per uns dies...

Jo, que aleshores no era res més que un modest aprenent a regidor de l’Ajuntament de Palma, record que vaig ser-hi tractat molt efusivament, amb una gran delicadesa, amb moltíssima d’atenció, i amb gran cura per part d’aquell eurodiputat de Convergència Democràtica de Catalunya, Pere Esteve i Abad.

Al llarg del temps, també he pogut comprovar la seva sensibilitat, profundament solidària amb la problemàtica relacionada amb la pau a la regió dels Grans Llacs Africans:
fins al punt que, a les més de 8.000 adhesions, entre més d’un centenar de suports polítics a la candidatura del mallorquí Joan Carrero com a candidat al Premi Nobel de la Pau, s’hi aprecia la signatura de 9 europarlamentaris, entre els quals es troba el català Pere Esteve i Abad.

Posteriorment, sense anar-ho a cercar, la vida ens ha duit a seguir passes idèntiques, pel que fa a la militància política:
hem deixat sengles formacions polítiques, a què dedicàrem la major part de les nostres vides, i ens hem afiliat a Esquerra Republicana de Catalunya.

Diputat al Parlament de Catalunya, conseller de la Generalitat de Catalunya, amb les seves renúncies per malaltia, hi he continuat veient aquell home del Maresme que, amb la seva coherència ideològica, personal i política, no solament contribueix a ampliar la base social del partit, obrint-lo a nous sectors dels Països Catalans, sinó que dóna tot un exemple de dedicació excepcional a la tasca política.

Per això, no em sorprèn el més mínim, que, a finals de l’any 2003, en una rèplica que fa a determinades declaracions efectuades a TV3, Pere Esteve tengui la gosadia de dir-hi obertament i clara:
“Està passant alguna cosa, i aquesta cosa és que Esquerra Republicana de Catalunya, efectivament, està aportant moltes i moltes coses.
I si li hagués de triar què és el que aporta clarament Esquerra vers nosaltres, clarament és coherència i credibilitat
.”

Que descansi en pau, aquest antic integrant de grups de joves i de moviments cristians (JEC), que ha sabut dur fins a les darreres conseqüències la dedicació de tota una vida lliurada al treball pel país i pel partit.
Se’n mereix la recompensa.

Cecili Buele i Ramis
Secretari de Moviments Socials i Xarxes Cíviques
ERC-Illes Balears i Pitiüses

Festa d'Esquerra

evamarilen | 08 Juny, 2005 09:24 | latafanera.cat facebook.com google.com

Diumenge, dia 12 de juny, al Parc de la Ciutadella de Barcelona, Esquerra Republicana de Catalunya organitza la Festa d’Esquerra. Una festa per a tothom

Hi assisteix i participa activament gent d’arreu dels territoris dels Països Catalans.

També hi és ben nombrosa la gent de Mallorca i les Illes Balears i Pitiüses.

S’hi mantenen quatre espais oberts:

 1. Espai esquerra
  - Visita gratuïta a l’exposició “El Parlament de Catalunya”
  - Gran dinar popular
  - Acte polític, amb intervencions de dirigents i representants d’ERC
 2. Espai social català
  - Diverses taules rodones:
  o Barcelona, segle XXI
  o En defensa del territori
  o Nosaltres paguem, nosaltres decidim
  o La indústria cultural catalana
  - Nombroses entitats socials s’hi han adherit
 3. Espai infantil
  - Taller de circ
  - Taller de diables
  - Titelles
  - Infable infantil
 4. Espai cultura popular
  - Llenyataires de Sant Hilari
  - Ball de Bot
  - Xeremiers de Mallorca
  - Geganters i Grallers de Gràcia, de Sabadell
  - Bastoners de la Llacuna i Bastoners de Barcelona
  - Diables del casc antic

CGT-Balears al I Fòrum Social de la Mediterrània

evamarilen | 06 Juny, 2005 09:36 | latafanera.cat facebook.com google.com

La CGT-Balears, entitat que participà activament en la celebració del II Fòrum Social de Mallorca, celebrat a Palma el mes de maig 2005, participa també en la promoció i organització a Barcelona del Primer Fòrum Social de la Mediterrània que s’hi celebra el mes de juny 2005.
La Confederació General del Treball, representada per la CGT-Catalunya, CGT-Andalusia i la CGT-Balears s’hi incorpora com a membre promotor i organitzador, amb l’objectiu d’aportar al debat, amb altres moviments i organitzacions del nord, sud i est de la Mediterrània, des de la perspectiva anarcosindicalista, idees i plantejaments entorn d’aquells eixos d’anàlisis i acció en els quals està treballant, com són ara:
- les lluites contra la precarietat,
- els drets de la immigració,
- l’elaboració d’una Carta de drets Socials enfront del capitalisme global.

 1. J – FSMed. I Fòrum Social de la Mediterrània
 2. Participa i col•labora amb el FSMed
 3. A les dues voreres de la Mar Mediterrània
 4. Un altre món és possible, una altra Mediterrània també

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS