Administrar

Entre Àfrica, Amèrica Llatina i Mallorca, circulen informacions diverses que poden ajudar a incidir, d'alguna manera, en l'enfortiment de la societat civil arreu dels Països Catalans. M'agradaria fer-hi algunes passes amb aquest blog A càrrec de: www.cecili.cat

La diputada d'Esquerra Republicana al Parlament de les Illes Balears

evamarilen | 29 Juny, 2007 16:23 | latafanera.cat facebook.com google.com

Des d'aquesta mateixa setmana Esquerra compta, per primera vegada en la història, amb la presència d'una diputada al Parlament de les Illes Balears, l'eivissenca Esperança Marí i Maians, que fa part de la coalició Eivissa pel Canvi.

La presència d'Esquerra Republicana al Parlament de les Illes Balears esdevé decisiva per al nou Govern de les Illes Balears.

 (Segueix)

Esperança Marí, primera diputada republicana i independentista al Parlament Balear

evamarilen | 27 Juny, 2007 08:12 | latafanera.cat facebook.com google.com

Amb l'inici d'aquesta legislatura, Esperança Marí i Maians es converteix en la primera diputada republicana i independentista que pren possessió del primer escó republicà al Parlament de les Illes Balears.

En pren possessió oficialment, fent-hi la promesa formal “per imperatiu legal”.

Mai no n'hi ha hagut cap, de diputat o diputada d'Esquerra Republicana en aquesta cambra parlamentària. Gràcies als bons resultats electorals aconseguits, per primera vegada en la història aconsegueix d'entrar al Parlament la representant d'aquesta formació política que, a les darreres eleccions autonòmiques, fa part d'Eivissa pel Canvi amb el número 6.

 (Segueix)

Joan Llodrà, regidor republicà a l'Ajuntament de Manacor

evamarilen | 18 Juny, 2007 16:45 | latafanera.cat facebook.com google.com

Joan Llodrà i Gayà, el primer regidor d'Esquerra Republicana a Manacor després de la Guerra Civil, en pren possessió amb tots els drets i deures inherents al càrrec, de manera força emotiva, a la Sala manacorina, el 16 de juny de 2007.

Joan Llodrà s'hi compromet a desplegar la tasca de regidor de l'Ajuntament de Manacor, de manera senzilla, contundent i breu:

"Per imperatiu legal i amb les ulleres del batlle Garanya que 70 anys després tornen a la Sala, sí, ho promet".

 (Segueix)

Darrer batle republicà de Bunyola, el més jove de tots

evamarilen | 18 Juny, 2007 10:16 | latafanera.cat facebook.com google.com

Empès pel seriós, valuós i respectuós advertiment que em fa el bon amic Tomeu Mestre Balutxo, em veig abocat a esbrinar algunes dades sobre el darrer batle republicà de Bunyola, Joan Nadal i Bujosa (Bunyola 1911-Palma 1994).

No solament pel fet que Joan Nadal és batle republicà a la dècada dels anys 30 del segle passat. Sinó perquè a més de ser-ne el darrer de Bunyola, n'és el més jove de l'estat espanyol: té 21 anys!

 (Segueix)

Esquerra Republicana, absent d'actes commemoratius recents

evamarilen | 17 Juny, 2007 18:08 | latafanera.cat facebook.com google.com

Les tres diputades i el tres diputats del Grup Parlamentari d'Esquerra Republicana al Congrés dels Diputats, no assisteixen a Madrid a l'acte commemoratiu de les primeres eleccions de l'any 1977.

Motiu?
Tan clar com les aigües cristallines de la platja del Trenc!

Esquerra no assisteix a la commemoració oficial dels trenta anys de les eleccions de 1977, perquè vol denunciar públicament que no van ser plenament democràtiques.

 (Segueix)

Presa de possessió de regidors republicans a Mallorca

evamarilen | 16 Juny, 2007 16:58 | latafanera.cat facebook.com google.com

No m'he volgut perdre l'ocasió d'assistir, en persona, a la presa de possessió del primer regidor republicà a l'Ajuntament de Bunyola, d'ençà l'ocupació feixista l'any 1936...

De fet, a Mallorca, el mateix dia i gairebé a la mateixa hora, dia 16 de juny de 2007, se'n pot traure la foto d'una feta i una fita històriques: vuit regidors republicans, per primera vegada en aquestes darreres vuit dècades, prenen possessió de vuit escons municipals, com a resultat d'unes eleccions democràtiques, fruit d'un munt de paperetes favorables dipositades a les urnes...

 (Segueix)

Esquerra Republicana en ajuntaments mallorquins!

evamarilen | 15 Juny, 2007 17:19 | latafanera.cat facebook.com google.com

Dissabte, 16 de juny de 2007, es produeix en la història política de Mallorca una feta i una fita històriques per al republicanisme, el socialisme, l'independentisme i el catalanisme illenc.

L'Esquerra nacional dels Països Catalans es fa present a més de mitja dotzena d'ajuntaments mallorquins, per primera vegada en la història democràtica més recent, amb un bon grapat de regidors elegits a les urnes.

 (Segueix)

Neix l'Observatori del Finançament als Països Catalans

evamarilen | 14 Juny, 2007 21:55 | latafanera.cat facebook.com google.com

La gran manifestació del 18 de febrer de 2005 a Barcelona, amb el lema ”Som una nació! Tenim el dret de decidir”, no és un simple fet aïllat sense cap més transcendència.

Un cop realitzada, han anat sorgint no poques iniciatives tendents a enfortir arreu dels Països Catalans la consciència cívica de constituir una nació; sense estat certament, però amb el dret de decidir constituir-lo, també certament.

 (Segueix)

Disculpin les molèsties de Xavier Vendrell

evamarilen | 09 Juny, 2007 18:01 | latafanera.cat facebook.com google.com

Tenc la immensa sort d'haver pogut assistir a una insòlita i fantàstica multitudinària presentació d'un llibre . No m'hi podia negar: “Cil -m'havia dit i escrit a mà l'autor, amb el seu puny i la seva lletra- m'imagino que no et serà fàcil poder venir, però no vull deixar de dir-te que em faria molta il·lusió”.

 (Segueix)

CGT-Balears fa messions per la dona immigrant i jove

evamarilen | 02 Juny, 2007 17:17 | latafanera.cat facebook.com google.com

Com a triple característica primordial, des del darrer Congrés Confederal de fa quatre anys, la CGT-Balears es proposa d'assolir majoritàriament per al més gros embalum de la seva afiliació, aquesta triple característica primordial: parant esment sobretot a la dona, a la joventut, i a la immigració.

Helena Herrera Gorosito, una dona jove que prové de la immigració argentina ha estat escollida, quasi unànimement, com a nova secretària general del sindicat CGT de les Illes Balears, durant la celebració d'aquest V Congrés realitzat a la Casa de les Monges de Son Roca, a Palma.

 (Segueix)

Per un republicà que mor, nou republicans reviuen

evamarilen | 01 Juny, 2007 08:45 | latafanera.cat facebook.com google.com

A l'edat de 94 anys mor el vell republicà calvianer Pep Pons i Bestard, qui durant tota la seva vida manté ben vius i encesos els seus ideals polítics de lluita per la democràcia i la llibertat a Mallorca.

En mirar-ne les seves despulles, quan descansen definitivament dins el baül col·locat al centre de la capella del cementeri municipal de Palma, fa la sensació que et trobes davant un d'aquells grans personatges mallorquins que, davall davall i sense grans parafernals, ha contribuït molt positivament a fer i refer la història de la Mallorca més profunda, la més arraconada, la més maltractada, la més oblidada, la vençuda... Tot a la seva manera i al seu estil, propi i personal, això sí.

La vida i la lluita de Pep Pons, aquell professor mercantil i empresari, membre d'una de les famílies mallorquines més vinculades a la ideologia i la pràctica política republicana, serveixen per copsar més clarament la Mallorca real.

  • La Mallorca que compta amb gent ben lluitadora.
  • La Mallorca que reclama amb persistent constància esser tractada amb la dignitat que li pertoca i es mereix.
  • La Mallorca que no defalleix, que no s'acoquina, que no s'arrufa ni s'arronsa, ni se vincla ni se trenca davant qui la vol continuar xuclant durant segles des de tants àmbits.
  • La Mallorca amb present i futur republicà.
  • La Mallorca que vol transformar-se en qualque cosa molt més sana que ser apèndix castellà i bastant més noble que la d'esdevenir niu i xibiu d'estrangers i de turistes malparlats.
  • La Mallorca acollidora, respectuosa i tolerant fins allà on faci falta, mentre no se la pretengui enganyar, ni maltractar, ni esbucar.
  • La Mallorca que mira al futur amb dignitat...
  • I tantes d'altres...

Al precís moment en què Pep Pons ens deixa i se'n va a l'altra riba, només amb poques hores de diferència, en roman absent i es perd l'oportunitat de percebre amb els seus propis ulls de republicà convençut, que, a Palma, a molt poques passes d'allà mateix on comença a reposar per a sempre, s'està celebrant amb eufòria, totalment justificada, l' entrada històrica de republicans al Parlament i a 9 ajuntaments de les Illes Balears i Pitiüses.

Tots els mitjans se'n fan ressò l'endemà mateix d'aquesta feta i fita històriques:

"Carod Tilla d'històrica l'entrada dels republicans al Parlament i ajuntament. Esquerra demana UM "sentit comú i sentit de país" pe fer un pacte progressista" (Diari de Balears)

"ERC pide a UM sentido común y sentido de país en los pactos. Carod-Rovira celebra el hecho histórico de que la formación entre en las instituciones. El líder de ERC recuerda al partido de Munar que fueron juntos a unas elecciones europeas" (Última Hora)

"Carod Rovira se felicita por la entrada en el Parlament de una fuerza independentista. Achaca la pérdida de la mayoría absoluta a las listas unitarias. El president de ERC sólo descarta al PP para pactar y dice que apoyará al candidato progresista. La diputada de ERC, esperança Marí, irá al Grupo Mixto" (Diario de Mallorca)

"Carod-Rovira no ve estremadament difícil montar otro Pacte en Baleares. El líder independentista dice que la entrada de ERC en el Bloc y en ExC ha sido determinante para que el PP pierda la mayoría absoluta" (El Mundo/El Día de Baleares)

Visca en Pep Pons!
Visca la República!
Visca Esquerra Republicana!

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS