Administrar

Entre Àfrica, Amèrica Llatina i Mallorca, circulen informacions diverses que poden ajudar a incidir, d'alguna manera, en l'enfortiment de la societat civil arreu dels Països Catalans. M'agradaria fer-hi algunes passes amb aquest blog A càrrec de: www.cecili.cat

Un exemplar original del setmanari republicà La Voz del Pueblo (1935)

evamarilen | 25 Març, 2006 11:08 | latafanera.cat facebook.com google.com

Gràcies a la generosa donació efectuada per una ‘senyora anònima’, resident a la barriada palmesana d’Es Vivero, Esquerra-Illes compta, des de dia 24 de març de 2006, amb l’original del Núm. 1 de la segona època del setmanari ‘La Voz del Pueblo’, òrgan oficial del Partit Republicà Radical, fundat per Francisco Juliá Perelló.
És un número extraordinari, de 4 pàgines A5, que, fent esment del 14 d’abril de 1931, surt publicat a Palma el 23 de febrer de 1935.
Té la redacció i administració al carrer Fortuny, 1 principal, telèfon 1171.
L’exemplar es conserva en relatiu bon estat, si hom n’atén l’antiguitat.

La portada, tot recordant-ne el centenari 1835-1935, reprodueix en forma de taules de la llei els 17 drets humans proclamats per la revolució francesa l’any 1789.
Emmarquen el text 13 fotografies de personatges tan rellevants com Mariana Pineda, Riego, Torrijos, Estanislao Figueras, Joaquín Costa, F. Pi Margall, Blasco Ibáñez, Emilio Castelar, Alcalá Zamora, Nicolás Salmerón, Alejandro Lerroux, Fermín Galán o García Hernández.
Al peu de pàgina figura la dedicatòria: Mallorca a los Obreros de la Libertad.

La segona pàgina recull articles de Juan Albertí (República radical), de ‘Solidaridad Obrera de Barcelona’ (1873), de Luís Ferrer Arbona (República), de Jaime Espasas (Federalismo feudalismo), de Jaime Guasp Payeras (La república para todos).

La tercera pàgina –amb el visat de la censura i la indicació de la Impremta F. Ferrer del carrer Zavellà 17, tel. 2727 de Palma- reprodueix les dades relatives als membres integrants dels 7 centres republicans radicals que aleshores tenen seu a Palma, i d’altres centres i comitès que romanen espargits arreu de l’illa de Mallorca.

A la quarta i darrera pàgina, que fa de contraportada, apareix centrada una fotografia d’Alejandro Lerroux, que porta transcrit com a peu de foto ‘Palabras de paz para todos los hombres de buena voluntad; de odio y rencor para nadie (21 de Febrero de 1932)’.
Envolten la fotografia central d’altres escrits que signen F. Juliá Perelló (Calumniad, calumniad), Pi Margall (La razón individual – La fe razonada), Roque Barcia (Mallorca) i La Voz del Pueblo (Salud).

Bona notícia per Esquerra, el mateix dia que el president Josep-Lluís Carod-Rovira ingressa a l'hospital per una angina de pit.

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

Amb suport per a Gravatars
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS