Administrar

Entre Àfrica, Amèrica Llatina i Mallorca, circulen informacions diverses que poden ajudar a incidir, d'alguna manera, en l'enfortiment de la societat civil arreu dels Països Catalans. M'agradaria fer-hi algunes passes amb aquest blog A càrrec de: www.cecili.cat

Acomiadaments laborals més barats!

evamarilen | 24 Maig, 2006 18:52 | latafanera.cat facebook.com google.com

Dia 9 de maig de 2006 es va signar a Madrid, al palau de la Moncloa, l’anomenada “Reforma Laboral”, per part dels representants patronals i dels sindicats UGT i CCOO, a instàncies del Govern espanyol.

És cert que aquesta nova Reforma Laboral pactada conté algunes millores:
l’extensió del subsidi d’atur als majors de 45 anys sense càrregues familiars, la pujada de prestacions del Fons de Garantia Salarial, o l’increment de partides en matèria d’inspecció i Servei Públic d’Ocupació.

Però són avanços totalment insuficients per aturar la precarietat, es tornen no res al costat del seu veritable objectiu final: l’abaratiment general de l’acomiadament.

En la perspectiva de la pràctica democràtica més genuïna, s'ha de denunciar, a més, que aquest pacte ha estat ordit sense informar, ni de bon tros consultar, a ningú, ni tan sols als propis afiliats dels sindicats signants.

Pel que fa a polítiques d'esquerra, resulta inadmissible que en un any de beneficis empresarials que superen la mitjana del 20%, s’injecti a les patronals una altra gran dosi de doblers públics, en forma de bonificacions i subvencions; sense cap compromís ni obligació que posi límit a possibles abusos, il•legalitats, i pràctiques d’explotació rebutjables.

El que es veu més greu, entre d’altres mesures de caràcter general, és que s’hagi obert de pint en ample la porta a l’abaratiment per als empresaris del cost de les indemnitzacions en cas d’acomiadament improcedent, que sol ser gairebé sempre.

A pesar dels esforços de les parts signants d’aquest pacte, i de la immensa majoria dels mitjans de comunicació, ja s’han deixat sentir moltes veus crítiques, des de l’esquerra sindical i des dels sectors alternatius.
Es posa l’accent en l’extensió general de la precarietat laboral i social entre sectors cada vegada més importants de la gent treballadora, i la valoració que aquesta Reforma, lluny d’aportar cap solució, es converteix en part del problema com a eina de sotmetiment.

Per a sindicats com la CGT-Balears, aquesta operació de propaganda desenvolupada al voltant d’aquest acord, que crea una cortina de fum sobre el vertader objectiu d’aquesta Reforma, “és el resultat lògic de dècades de pau social enganyosa, negociada en cercles de poder on, amb la complicitat de la burocràcia sindical majoritària, s’ha anat despullant els treballadors de la seva condició de subjectes socials portadors de drets i, contra la necessària justícia distributiva, se’ls ha convertit, cada vegada més, en simples objectes d’explotació”.

La defensa dels drets laborals i socials de treballadores i treballadors passa, avui, per denunciar públicament el paper d’aquesta Reforma Laboral, i de coordinar esforços perquè aquesta denúncia sigui el més ampla i eficaç possible arreu dels Països Catalans.

Per aquest motiu, es convoca una reunió d’entitats sindicals i socials que s’oposen a l’esmentada reforma.

A la seu del sindicat CGT-Balears de Son Rapinya, es reuneixen membres de la CNT, de Corriente Roja, d’ERC, de les JERC, del Sindicat de Tècnics i de l’STEI-i per posar en comú iniciatives orientades a l’organització d’actes públics on s’expliqui i sìmpulsi el rebuig d’una reforma laboral que es valora com a molt negativa per a les treballadores i treballadors de les Illes Balears i Pitiüses, i del conjunt dels Països Catalans.

Es tracta de la primera d’una sèrie de reunions que es plantegen, juntament amb l’elaboració d’un Manifest conjunt i la convocatòria d’una concentració cívica de rebuig a la reforma labora pactada.

S’hi comenta la desfeta sindical que a l’actualitat s’està produint a les Illes i l’escassa incidència dels sindicats majoritaris en la crítica al model laboral que s’hi està imposant.
Hom considera que s’ha de continuar enfortint la societat civil illenca, mitjançant iniciatives que tendeixin a procurar-hi espais de trobada que resultin realment engrescadors.

Cecili Buele i Ramis
Secretari de Moviments Socials i Xarxes Cíviques

Esquerra Republicana-Illes Balears i Pitiüses

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

Amb suport per a Gravatars
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS