Administrar

Entre Àfrica, Amèrica Llatina i Mallorca, circulen informacions diverses que poden ajudar a incidir, d'alguna manera, en l'enfortiment de la societat civil arreu dels Països Catalans. M'agradaria fer-hi algunes passes amb aquest blog A càrrec de: www.cecili.cat

Fins quan abusareu de la paciència nostra?!

evamarilen | 24 Juny, 2006 15:43 | latafanera.cat facebook.com google.com

"Quousque tandem, Catilina, abutere patientia nostra?", deia el Ciceró de fa vint segles en peça oratòria coneguda en altre temps per qualsevol estudiant de batxillerat a l'illa de Mallorca.
"Fins quan abusareu de la paciència nostra?!" Es pot tornar a repetir una vegada i una altra, cada vegada que s'acosten les dates en què arriben a l'illa de Mallorca joves guardians de la Policia espanyola que precedeixen l'arribada de sa Majestat el Rei d'Espanya, a passar-hi uns dies o setmanes.

Es veu que vénen cap aquí, aquests zelosos guardians i mantenidors de l'ordre públic, amb la lliçó molt ben apresa: "No te entiendo", amollen tot d'una que senten qualcú que se'ls adreça en català, la llengua pròpia de Mallorca!
Fins aqui, tot comprensible, en un país tan avesat a ser tan maltractat des de fa segles, com el nostre.

Allò que ja no acaba de cabre dins el cap ni la ment dels "fills d'una raça dreturera i forta que unia el seny amb l'ímpetu", és la segona part d'aquesta lliçó tan ben apresa: "A Comisaría!".

Bé, però i què hi té a veure una cosa amb l'altra?
Que no s'està confonent el cul amb les tèmpores? A què ve tot això d'amenaçar i dur la gent a comissaria? Per què se'ls mana d'actuar així? Per què se'ls ensenyen lliçons com aquestes? Per què se'ls dóna lliçons d'aquesta casta? Per por? Per grolleria? Per fatxenderia? Per comoditat? Per facilitar les coses? Per complir ordres? Per seguretat pública? Per sospites de terrorisme? Per tractar-se de delinqüents? Per constituir un delicte, una ofensa, un insult, una falta de respecte...?
Per què, cada dos per tres, s'ha de dur gent a Comisaría, pel simple fet de contestar en català a uns policies espanyols que diuen No te entiendo?

La defensa de la llengua catalana a les Illes Balears i Pitiüses, que es promou a la xarxa des de tants blogs i angles, també queda reflectida en articles diversos, penjats aquest darrer any a tort i a dret.
Aquests només en són alguns exemples:

  1. Nova detenció d'un catalanoparlant
  2. En defensa de Marc Peris i Carratalà, detengut a Mallorca
  3. De Ponent? Ni vent ni gent!
  4. D'agressions a la llengua catalana? Com un enfilall de botifarrons
  5. Llista detallada de casos maltractats per usar el català a les Illes Balears i Pitiüses
  6. A Palma s'intensifiquen les accions en defensa de l'ús normal de la llengua catalana
  7. En defensa de l'ús normal del català a Mallorca
  8. A Mallorca no és cap delicte parlar en català a un funcionari públic?
  9. Violacions del dret humà a expressar-se en català, a Mallorca
  10. Multat primer taxista que porta rètol de 'Lliure', a Palma

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

Amb suport per a Gravatars
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS