Administrar

Entre Àfrica, Amèrica Llatina i Mallorca, circulen informacions diverses que poden ajudar a incidir, d'alguna manera, en l'enfortiment de la societat civil arreu dels Països Catalans. M'agradaria fer-hi algunes passes amb aquest blog A càrrec de: www.cecili.cat

L’esquerra que escolta, avança i creix a Mallorca (5)

evamarilen | 24 Gener, 2007 16:40 | latafanera.cat facebook.com google.com

Alaró, al Casal de Son Tugores, Esquerra organitza un acte públic dissabte, 27 de gener, a les 20 h.
Hi intervenen Bernat Joan candidat d’Esquerra al Parlament de les Illes Balears, Joan Lladó, candidat d’Esquerra al Consell de Mallorca, i Joan Vicenç Lillo, representant d’Esquerra-Alaró.
Tema de la trobada: Esquerra. L’opció republicana per a Alaró.

No pot ser de més rabiosa actualitat, com deia aquell!


Joan Vicenç Lillo,
representant d'Esquerra-Alaró

Engrescat en la tasca d’anar esbrinant fil per randa tot allò que comporta l’Esquerra que escolta, avança i creix a Mallorca, tot una sèrie d’escrits que ofereixen reflexions i anàlisis sobre aquesta realitat política cada cop més consolidada arreu dels Països Catalans, la gent republicana de la vila mallorquina d’Alaró organitza aquest acte públic i hi convida tothom que hi pugui tenir interès.

És una bona oportunitat per fer veure ben a les clares allò que comporta l’aire fresc que representa per a les institucions públiques mallorquines aquesta opció política que, sens dubte, tornarà a ser-hi present a partir del proper mes de maig.

Es tracta d’una gent que hi vol romandre activament:

 • A tenta,
 • I ndependentista.
 • R epublicana,
 • E squerrana,

 • F alaguera,
 • R epresentativa,
 • E ngrescadora,
 • S ocialdemòcrata
 • C atalana.

En el cas d’Alaró, com en tants d’altres indrets de les Illes Balears i Pitiüses, i d’arreu dels Països Catalans, per damunt tot Republicana.
Amb capacitat de respectar i fer respectar al màxim les persones, els col•lectius, les institucions i els recursos públics, com a dèria fonamental del republicanisme més intens.
Si més no, perquè es vol fer ressò d’això que diu una gent com aquesta –o, si més no, que hi pugui servir d’aixopluc-:

 • - “A Mallorca sociològicament és difícil admetre el nom d'Esquerra Republicana de Catalunya. A l'època de la II República, quan tengué gran força a l'illa, crec que simplement s'anomenava Esquerra Republicana. Així crec que s'hauria d'anomenar. Així també podria actuar a totes les terres dels Països Catalans. Per ara és la força política que més clarament defensa els interessos de l'illa. Molts estam defraudats de tots els partits polítics. El Pacte de Progrés fou un frau a la ciutadania perquè cada partit cercava principalment el seu propi interès. Esquerra, més que una feina de partit com fan tots els altres, crec que ha de fer una nova forma de fer política, encara que no sigui immediatament rendible. Ens cal una altra democràcia. Jo us deman que Esquerra no sigui un partit més, sinó que ajudi a viure més solidàriament com a poble i per això s'escau un plantejament valent i decidit d’una nova manera de viure. Cal: Conèixer bé la nostra història, Veure la realitat actual que vivim a l'illa, al continent i al món; Tenir un plantejament organitzat respecte a una nova ciutadania local i universal; Tenir fe i esperança en el projecte i crear xarxa.” (RG)
 • - “Esquerra només ha de donar suport al govern de Catalunya amb les lleis que estiguin d’acord amb el seu ideari i res més. Tots els consellers i directors generals, etc. d’Esquerra que “xupin del bote” que abandonin. Això que deman, sé que és molt difícil, costa molts de sacrificis i moltes renúncies, però crec que és l’únic camí. D’en Carod-Rovira, deman que capitanegi aquestes idees i que en sigui el motor per dur-les a bon terme. Si és possible hauríeu d’arribar a un acord amb el que resta del PSM i altres partits independents que hi ha a molts de pobles per assolir una Esquerra Republicana forta. Que a la premsa hi hagi més presència vostra amb articles contra la política del govern Matas (hi ha molts de motius). L’altre dia va sortir-ne un sobre la reforma estatutària escrit per Bernat Joan. Crec que altres membres del partit s’haurien de manifestar més, a fi que es conegués millor Esquerra Republicana a Mallorca.” (RP)
 • - “ERC representa en certa manera l'herència de la II República i també el "fracàs" del "pacte de la transició" orquestrat pel PCE; UCD, CiU, AP i PSOE que va consolidar la monarquia neofranquista, criminalitzar el dret d'autodeterminació dels pobles i negar la recuperació de la memòria històrica de la República i de la lluita antifranquista... tot això unit a l'esgotament del discurs de la dreta pujolista, va portar a que bona part del poble català confiàs en l'Esquerra. L'actuació pública d'ERC ha estat massa marcada pel repartiment d'àrees de poder amb el PSC i ha callat, o tingut una tèbia resposta davant del "continuïsme" repressiu com ho representen els casos dels obrers de Sallent o Miniwatt, els joves de Sabadell o Terrassa, o els del 0'7 acampats a BCN. També, i això si que és imperdonable, ERC ha aprovat la intervenció militar contra el poble afganès (fent costat a Bush i els govern titella d'empresaris del petroli i senyors de la guerra) i contra el poble haitià (defensant el cop d'estat contra el govern electe d'Aristide, també de bracet de l'oncle Sam). En altres aspectes, i en relació al País Basc, ERC ha tingut molt lloables opinions polítiques a favor del diàleg i la pau. També la defensa de la societat laica i feminista, dels drets civils (immigrants, homosexuals...), contra la tortura han estat aspectes positius del "factor ERC". Carod-Rovira ha estat un polític que ha fet molt per ensorrar la farsa del "pacte de la transició", s'ha atrevit a parlar amb ETA, ha tengut iniciatives de pau que qüestionen el marc de "pensament políticament correcte neofranquista", i ha defensat a cara descoberta i sense embuts el que significa Esquerra Republicana de Catalunya... i per tot això la "brunete mediàtica" l'ha declarat l'enemic públic. A bona part del PSOE tampoc li agrada. A més, ERC no s'ha sabut defensar dels reaccionaris atacs dels "patriotas" Rodríguez Ibarra i Bono. ERC a Mallorca crec que encara viu el post-pacte i la necessitat d'ensorrar el PP, quan la tasca principal a desenvolupar ha de ser recuperar la capacitat de resposta dels moviments socials. Ha fet un treball molt interessant a la part forana. Qüestionar el PerroJota és important, però ho és molt més el cas dels avions-presons de la CIA a Son Sant Joan...” (MT)

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

Amb suport per a Gravatars
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS