Administrar

Entre Àfrica, Amèrica Llatina i Mallorca, circulen informacions diverses que poden ajudar a incidir, d'alguna manera, en l'enfortiment de la societat civil arreu dels Països Catalans. M'agradaria fer-hi algunes passes amb aquest blog A càrrec de: www.cecili.cat

Canvi estètic i reforma en el Claustre de l'antic Convent dels Mínims

evamarilen | 11 Febrer, 2007 00:31 | latafanera.cat facebook.com google.com

El regidor de l'Ajuntament de Santa Maria del Camí Guillem Ramis reivindica i defensa el patrimoni històric de la vila santamariera i denuncia la manca de respecte per part d'institucions i propietaris que estan obligats a mantenir-lo.


Campanar de l'església del Convent dels Mínims,
construcció del segle XVIII

(Foto: Ajuntament de Santa Maria)

És un escrit fet per ser publicat a la revista local de Santa Maria, Coanegra.
S'hi pretén també esmentar que el 23F, el darrer divendres del mes de febrer de 2007, l'esquerra de Santa Maria organitza un fogueró a la plaça dels Caidos, just davant del monument feixista que encara hi roman erigit.
Hi ha torrada i s'aprofita l'avinentesa per presentar-hi la candidatura a les properes eleccions municipals.

“En diferents ocasions i durant més de dos anys, insistentment he qüestionat la reforma que s’ha realitzat en el claustre de ca’n Conrado i per això mateix he sol·licitat per escrit en el registre municipal i també en el ple de l’Ajuntament, informació sobre les obres i la resposta sempre ha sigut en el mateix sentit, que tot es legal, que tot està bé, que no m’he de preocupar per res i que obtindré les fotocòpies de tota la informació sol·licitada.

El passat dissabte 27 de gener, vaig obtenir les fotocòpies sol·licitades i a diferència del que manifesten el regidor d’obres i la batlessa, entenc que s’ha obrat malament, que no hi ha hagut prou vigilància, que ni el nostre Ajuntament, ni el Consell Insular han protegit be el nostre patrimoni cultural i que han optat pel camí fàcil de no enfrontar-se a les persones influents.

Malgrat algunes qüestions referides a la reforma del Claustre de ca’n Conrado, ja les vaig escriure ara fa aproximadament un any, penso que resulta d’interès tornar-les a escriure juntament amb altres dades que no disposava en aquell moment i que com a poc permeten sospitar que hi ha hagut un tracte molt permissiu o de manca de zel.

L’Antic Convent dels Mínims, està catalogat com a BIC (Bé d’Interès Cultural ) des de l’any 1962 i les possibles reformes, reparacions, obres menors i majors que s’hi hagin de fer, a més de necessitar la pertinent llicència municipal d’obra, precisen de l’informe favorable de la Comissió del Patrimoni del Consell Insular de Mallorca i de la Comissió del Patrimoni de l’Ajuntament de Santa Maria del Camí.

El 30 de setembre de 2004, l’Ajuntament de Santa Maria del Camí, denegà una sol·licitud de llicència d’obra, per a connectar les aigües pluvials del Claustre a la xarxa municipal, per que a la zona en aquell moment no hi havia xarxa municipal de pluvials.
El 4 de novembre de 2004, J.F.C. sol·licità al Consell Insular de Mallorca, autorització per a realitzar-hi una obra de reparació i canalització d’aigües pluvials.
Entre el mes de novembre i desembre de 2004, s’iniciaren a porta tancada, unes obres sense cap cartell informatiu i sense disposar de la llicència municipal d’obra.
A partir d’aquest moment els santamariers i santamarieres deixàrem de tenir la possibilitat de visitar i poder gaudir de l’encant i la tranquil·litat del Claustre que en horari diürn habitualment, sempre estava obert.
El 20 de desembre de 2004, es realitzà una inspecció per part d’un tècnic de la Comissió del Patrimoni del Consell Insular, obviant que el coll de la cisterna del centre del claustre ja havia desaparegut i que les obres s’havien iniciat sense la prèvia autorització.
El 22 de desembre de 2004, s’autoritza per part del Consell Insular l’obra sol·licitada de canalització d’aigües pluvials.
Divendres 7 de gener de 2005, per comunicació telefònica l’ajuntament de Santa Maria del Camí té coneixement de la realització de les obres citades i es decreta verbalment, la paralització d’obres per carència de la llicència municipal.
Dissabte 8 de gener de 2005, mentre les obres continuen a porta tancada, en el registre municipal te entrada una sol·licitud de llicència d’obres, per a reparar enfonsaments a la part central del claustre i canalització d’aigües pluvials cap a la zona del jardí de davant l’església. Vista l’envergadura de l’obra que s’hi està realitzant, es bo d’entendre que no es correspon amb la llicència que s’ha sol·licitat.
Dijous 13 de gener de 2005, es comunica novament a l’ajuntament i per telèfon que les obres continuen a porta tancada i sense cap cartell informatiu. L’ajuntament torna a decretar aquesta vegada per escrit, l’ordre de paralització d’obra.
Dimarts 18 de gener, sense que les obres s’hagin aturat, es reuneix la Comissió del Patrimoni de Santa Maria del Camí i emet un informe favorable per a realitzar l’obra sol·licitada, el mateix dia a continuació es reuneix la Junta de Govern Local de Santa Maria del Camí i acorda concedir llicència per a reparar els enfonsaments de la cisterna del Convent dels Mínims, advertint que no es podran realitzar obres que impliquin variacions estètiques.
Dimecres 19 de gener de 2005, les obres continuen i és evident que impliquen una important variació estètica, no es corresponen amb la llicència d’obra sol·licitada i no s’ajusten a l’autorització realitzada per part de l’Ajuntament de Santa Maria del Camí.
Dijous 27 de gener de 2005, plenari a l’ajuntament de Santa Maria del Camí, a preguntes sobre les obres del Convent, la batlessa respon que s’haurà de complir tota la normativa vigent o tornar a la situació anterior, donant a entendre que no es podrà legalitzar cap obra que no estigui expressament autoritzada.
Dimarts 1 de febrer de 2005, mentre les obres continuen, en el registre municipal té entrada una segona sol·licitud de llicència d’obres del mateix promotor J.F.C., aquesta vegada per a substitució de xarxa de pluvials i reposició de paviment.
Divendres 18 de febrer de 2005 la Comissió del Patrimoni del Consell Insular autoritza les obres d’empedrat i de retirada del coll de cisterna del centre del Claustre.
Dilluns 16 de maig de 2005, la Comissió del Patrimoni de Santa Maria del Camí acorda sol·licitar al promotor més documentació sobre les obres del Claustre i que se suggereixi al promotor deixar el coll de cisterna, sense canviar-lo per la font proposada.
Dijous 24 de novembre de 2005, la Junta de Govern Local acorda concedir llicència d’obres per a la substitució de la xarxa de pluvials i la reposició de paviment del Claustre sense fer menció de la font amb brollador que substitueix al coll de cisterna del centre del claustre.

Febrer de 2007, amb les obres del Claustre acabades i la documentació que finalment hem pogut consultar, sembla bastant evidenciat, que la pretensió inicial de l’obra no era realitzar cap reposició de xarxa de pluvials o reparació del paviment empedrat en el claustre. La finalitat de l’obra era adaptar i millorar l’espai per a realitzar una activitat lucrativa d’oci.

Ho podem confirmar observant que a partir de l’inici de les obres cap aquí i sense que hi hagi indicis de que la situació pugui canviar, el regim obert del Claustre s’ha acabat:

S’ha suprimit la situació permissiva que existia de poder visitar un Bé d’Interès Cultural. Les portes, ja no estan mai obertes per a que la gent del poble pugui entrar-hi lliurament com abans. Sols hi poden entrar les persones prèviament autoritzades o convidades a les celebracions.
El paviment original de terra s’ha substituït per un empedrat de luxe mes adient per a realitzar banquets, noces i festes gala.
Tota l’obra de instal·lació de clavegueres i canalització d’aigües pluvials cap a l’exterior del claustre, es a conseqüència de la substitució del paviment original de terra que era poc adequat per a celebrar festes de gala.
S’ha instal·lat en el centre del claustre, una font amb un brollador que altera notablement l’estètica que hi havia abans de que tot el conjunt fos declarat BIC a l’any 1962.
S’ha adoptat un nom més comercial “el Convent del Marques”, que està més en sintonia amb l’activitat festiva que ara s’hi desenvolupa. El nom de “Convent dels Mínims” no es tan atractiu i fa pensar massa amb la senzillesa i austeritat original dels seus primers propietaris.”

Guillem Ramis
Santa Maria del Camí,
febrer de 2007

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

Amb suport per a Gravatars
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS