Administrar

Entre Àfrica, Amèrica Llatina i Mallorca, circulen informacions diverses que poden ajudar a incidir, d'alguna manera, en l'enfortiment de la societat civil arreu dels Països Catalans. M'agradaria fer-hi algunes passes amb aquest blog A càrrec de: www.cecili.cat

Darrer batle republicà de Bunyola, el més jove de tots

evamarilen | 18 Juny, 2007 10:16 | latafanera.cat facebook.com google.com

Empès pel seriós, valuós i respectuós advertiment que em fa el bon amic Tomeu Mestre Balutxo, em veig abocat a esbrinar algunes dades sobre el darrer batle republicà de Bunyola, Joan Nadal i Bujosa (Bunyola 1911-Palma 1994).

No solament pel fet que Joan Nadal és batle republicà a la dècada dels anys 30 del segle passat. Sinó perquè a més de ser-ne el darrer de Bunyola, n'és el més jove de l'estat espanyol: té 21 anys!

Quan es produeix el cop d'estat militar franquista, aquell batle jove sembla no tenir por de res ni de ningú. Ni s'escolta la gent que li recomana sortir de Mallorca i salvar la pell. Ni permet que una partida de facciosos insurrectes ocupin la batllia.

Tot i amb això, a la vista dels esdeveniments, un bon dia decideix d'amagar-se amb la intenció de partir cap a Alger. És capturat, emperò, segons confessió pròpia, per un germà del marquès del Verger -com recull l'historiador Josep Massot i Muntaner.

Joan Nadal ha de romandre reclòs al vaixell Jaume I i després a Can Mir. Sotmès a judici militar l'any 1938, és condemnat a presó. Cridada la seva lleva, s'incorpora a l'arma d'aviació i assisteix al final de la guerra trobant-se a la península.

Un cop desmilitaritzat, viu entre Barcelona i el nord d'Àfrica dedicat a negocis diversos.

Cansat de la grisor de l'Espanya franquista, s'exilia a Amèrica Llatina. A Caracas hi troba amics d'Esquerra Republicana: Bernat Jofre, Miquela Rovira, Emília Darder, Bernat Gaita, Antoni Salvà, i tants d'altres.

A la capital veneçolana es dedica a la publicitat i posteriorment funda una revista de decoració. Així, Joan Nadal s'integra dins aquella colònia mallorquina que fa part del col·lectiu català.

Torna de l'exili l'any 1963, i viu a Palma fins a la seva mort l'any 1994.

Dades ben il·lustratives, que es poden consultar a Margais, Xavier: "La Guerra Civil a Bunyola. Amb la por al cos". Col.lecció La Guerra Civil a Mallorca, poble a poble. Edicions Documenta Balear. Ciutat de Mallorca. 2004

Una altra de les dades arreplegades el situa anys més tard al cementeri de Santa Maria del Camí. Compta amb 66 anys d'edat. Al·ludeix a la presència del darrer batle republicà de Bunyola, Joan Nadal a un acte molt senzill, en recordança dels republicans afusellats. L'impulsa l'OEC el matí del 26 de setembre de 1977. Més de dues-centes persones volen retre'ls un homenatge emocionat. Ho conta l'escriptor Miquel López Crespí:

El darrer batle republicà de Bunyola, que, miraculosament, s'ha salvat de la repressió, hi parla. Vol aprofitar aquell moment tan ple de sentiment i records envers els millors homes i dones que ha donat la nostra terra d'ençà les Germanies per recordar tots els desapareguts, víctimes de l'irracional odi del nazifeixisme a tot el que era progrés i cultura.

Un bon grapat d'anys més tard, amb motiu de commemorar-se a Mallorca el 75è aniversari de la implantació de la Segona República, l'any 2006 Joana Maria. Observacions ciutadanes deixa constància d'algunes biografies de batles republicans de Mallorca, entre els quals també figura el darrer batle republicà de Bunyola, el més jove de l'estat espanyol, a la dècada dels anys 30.

N'hi apareixen un bon nombre de l'Esquerra Republicana d'aquell temps: Emili Darder, de Palma; Climent Garau, de Porreres; Antoni Mateu, d'Inca; Josep Serra, de Sóller; Antoni Amer, de Manacor; Joan Mas, de Montuïri; Pere Oliver, de Felanitx; Pere Vallespir, de Costitx; Pere Cànaves, de Pollença; Andreu Burguera Mut, de ses Salines...

Es pot veure que la llavor política escampada a Mallorca per l'Esquerra Republicana d'altres temps, ha donat fruits abundosos recentment amb l'entrada de vuit regidors joves, de l'Esquerra Republicana d'avui dia, a vuit ajuntaments mallorquins.

Ben segur que esdevindran successors dignes d'aquells altres polítics que els precedeixen en la tasca pública de caire republicà, els efectes beneficiosos de la qual encara ara perduren entre nosaltres.

A Bunyola, si més no, amb la presència ben fresca i ben recent d'aquest nou regidor republicà, Andreu Bujosa i Bestard.

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

Amb suport per a Gravatars
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS