Administrar

Entre Àfrica, Amèrica Llatina i Mallorca, circulen informacions diverses que poden ajudar a incidir, d'alguna manera, en l'enfortiment de la societat civil arreu dels Països Catalans. M'agradaria fer-hi algunes passes amb aquest blog A càrrec de: www.cecili.cat

Arxiu, Biblioteca i Patrimoni de Palma, en mans republicanes

evamarilen | 28 Juliol, 2007 10:51 | latafanera.cat facebook.com google.com

La implantació de polítiques republicanes a l'Ajuntament de Palma suposa un avanç considerable en la defensa i protecció del patrimoni històric, artístic i cultural de què roman dotada la ciutat.

Tant ara, als inicis del segle XXI. Com temps enrere, a la dècada dels anys 30.

Ningú no dubta de la gran empenta que dóna el batle republicà Emili Darder a l'àrea de cultura i a la defensa del patrimoni, des del Consistori palmesà a la dècada dels anys 30.

Ho explicita Catalina Moner i Mora al seu llibre Emili Darder Cànaves. Vida i martiri (pàg. 28). No debades, abans que arribi a ser batle de Palma, Emili Darder és un dels signants de l'acta de constitució de l'Associació per la Cultura de Mallorca, una entitat que neix, entre d'altres, amb l'objectiu primordial de dedicar-se “sobretot a la defensa del patrimoni” i amb la preocupació “de què el poble, mitjançant una tasca de labor cultural, adquireixi consciència dels seus propis valors...”

Defensa del patrimoni i consciència dels propis valors, que, no en tenc cap casta de dubte, són dos dels elements que caracteritzen, també, els objectius que es proposa assolir l'actual directora general d'Arxiu, Biblioteca i Patrimoni de l'Ajuntament de Palma, la republicana Helena Inglada i Grau.

A la dècada dels anys 30, l'Ajuntament de Palma, amb els seus regidors, esdevé una institució clau per a la vida de Ciutat. Molts d'aquests regidors són professionals intel·lectuals vinculats al món de la cultura, que s'hi poden fer escoltar i que poden posar en pràctica els seus projectes.

En el cas de la directora general, hom pot dir que és arqueòloga, profundament arrelada a Mallorca i a la ciutat de Palma. Estima la seva professió. Li encanta la funció pública d'una institució com la municipal.

Els que la coneixem i l'hem tractada una mica més de prop, sabem prou bé que, amb el seu pas per la política, Helena Inglada té moltes ganes de contribuir positivament a dignificar la tasca pública municipal i a intentar millorar la societat on viu, des de la perspectiva política on se situa com a militant, Esquerra Republicana.

Dona agosarada, vol avançar-se a l'època en què vivim, tot tenint ben present el passat enriquidor d'on provenim. Capaç de trencar motlles i estereotips en molts aspectes, vol fer palès un model d'actuar públic que faci veure ben a les clares que és possible viure en el món de la política d'una manera honesta...

Si la figura d'Emili Darder suposa per a la ciutat de Palma la materialització d'una sèrie de plantejaments progressistes que col·loquen la nostra ciutat dins unes coordenades desconegudes fins al moment, a nivell pràctic, no tenc cap casta de dubte que l'aportació d'Helena Inglada a l'àmbit de l'Arxiu, la Biblioteca i el Patrimoni del municipi de Palma, hi deixarà empremtes, bones i inesborrables.

Per començar, segons publica Diari de Balears (28-07-200), proposa que la remodelació del barri vell de Ciutat sigui una de les prioritats de l'àrea municipal de Patrimoni. I, per això mateix, proposa que Cort insti el Consell de Mallorca a declarar tot el nucli antic de Palma conjunt històric.

Quasi res! Una de les més antigues i intenses reivindicacions dels sectors més proteccionistes de la ciutat, i que, sens dubte, ha de tenir moltes i molt diverses conseqüències.

Traduccions:
- Español
- English
- Français

Comentaris

  1. Manel
    Anirà bé

    La conec personalment, i puc donar fe de la seva empenta i energia abocades a fer bé la seva feina, com vocació i servei pel seu país.

    Després d'una política de fets consumats i deixadesa patrimonial del PP, segur que iniciarà un exhaustiva catalogació del patrimoni municipal i revifarà el tema bibliotecari, tan esmorteït a la ciutat.

    Manel | 28/07/2007, 13:16
Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

Amb suport per a Gravatars
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS