Administrar

Entre Àfrica, Amèrica Llatina i Mallorca, circulen informacions diverses que poden ajudar a incidir, d'alguna manera, en l'enfortiment de la societat civil arreu dels Països Catalans. M'agradaria fer-hi algunes passes amb aquest blog A càrrec de: www.cecili.cat

Homes contra la violència masclista

evamarilen | 19 Febrer, 2008 11:50 | latafanera.cat facebook.com google.com

Dilluns, 18 de febrer, a la seu de CGT-Balears es convoca reunió per tractar, entre d'altres assumptes, la possible refundació del Grup d'Homes contra la Violència Masclista, que és una de les propostes plantejades amb motiu de l'acte celebrat al Centre Social Flassaders de Palma, a finals de l'any passat.

Efectivament, dilluns 19 de novembre de 2007, la Secretaria de Gènere de la CGT-Balears organitza, i hi convida, la conferència que porta per títol “La violència masclista des de la mirada masculina”.

Hi intervenen Antonio García Domínguez, president de l'Associació AHIGE (Associació d'Homes per la Igualtat de Gènere) d'Andalusia, i Miquel Àngel Lladó, representant de la Plataforma Homes contra la Violència Masclista de Mallorca.

És un grup que es crea a Palma l'any 2002. Són un grapat d'homes de Mallorca que rebutgen públicament la violència dels homes cap a les dones i que demanen a les institucions públiques l'adopció de mesures efectives que garanteixin la integritat física i psíquica de les dones.

Se'n pot trobar, a la xarxa, aquell primer comunicat “Prou de violència contra les dones” i el contacte amb els portaveus.

El Grup neix com a fruit i conclusió d'algunes reflexions que es fan en veu alta, les quals porten a constituir-se, primer, com a Plataforma, i hores d'ara com a Associació que pretén reprendre'n les activitats amb energies renovades.

Al moment inicial, l'any 2002, hom para molt d'esment al fet que la violència masclista o de gènere causa més morts que el terrorisme; que els drets de la dona són també Drets Humans; que els homes que maltracten les dones les consideren un objecte de la seva propietat; que la violència masclista afecta per igual totes les capes socials (als EUA, els maltractaments afecten un 16% de les dones; a Sud-Àfrica, el percentatge només és del 3%).

Hom reconeix que la violència masclista no és l'única forma de violència cap a les dones:

 • a Àsia, més de 60 milions de nines no arriben a nàixer a causa d'avortaments selectius;
 • al món hi ha 900 milions de persones analfabetes, 600 milions de les quals són dones;
 • a Àfrica, 130 milions de dones pateixen la mutilació dels seus genitals (ablació);
 • cada any dos milions de nines entre els 5 i els 15 anys són introduïdes en la prostitució infantil;
 • dels tres-cents milions d'infants que no tenen accés a l'educació, 200 milions són nines;
 • a Europa, la violència masclista afecta una de cada 25 dones;
 • una de cada tres dones ha viscut alguna vegada un episodi de violència masclista;
 • a Kuwait, les dones encara no voten;
 • l'atur laboral castiga especialment les dones, i els salaris són inferiors als dels homes...

S'hi reconeix aleshores que es precisen alguns canvis d'actitud. Se n'assenyalen prioritàriament aquests:

 • És necessari que els homes facem un esforç per entendre les dones, i alliberar-nos de falsos clixés com el domini, la superioritat en la força, la creença que no podem demostrar afecte o sentiment públicament, etc.
 • És necessari denunciar tot comportament masclista, sigui quin sigui l'àmbit en què aquest es produeixi (la casa, l'escola, el carrer, el centre de treball, etc.)

 • És necessari inserir aquestes qüestions en l'àmbit dels Drets Humans que els són propis, ja que els drets de la dona són, per damunt tota altra consideració, drets humans.

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

Amb suport per a Gravatars
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS