Administrar

Entre Àfrica, Amèrica Llatina i Mallorca, circulen informacions diverses que poden ajudar a incidir, d'alguna manera, en l'enfortiment de la societat civil arreu dels Països Catalans. M'agradaria fer-hi algunes passes amb aquest blog A càrrec de: www.cecili.cat

Lluita per la independència

evamarilen | 14 Setembre, 2005 16:55 | latafanera.cat facebook.com google.com

L’11 de setembre d’enguany, la celebració de la Festa Nacional de Catalunya, més que mai fa evident la gran varietat i riquesa d’opcions independentistes catalanes que es mouen i actuen a favor del país.
Des de vessants diversos, i amb una força històrica gens ni mica menyspreable.
Dins aquest gran mosaic polític independentista, és clar que ERC a l'actualitat assoleix una força social i una presència institucional com cap altra. N'és, sens dubte, la força hegemònica. Tot i que es veu ben clar que no n'és l'única, sinó més tost com la punta d'un iceberg!
No és d’estranyar, doncs, que, en un país tan poc normal com aquest, s'hi arribin a produir també certes anomalies, inclosos enfrontaments públics a l'àmbit de l’independentisme català.
Gairebé sempre utilitzats per alguns -amb l’objectiu de fer-hi veure necessària l’adscripció dels territoris a l’estat espanyol- no fan més que traure a llum una història secular de lluita cívica per la independència.

Una petita mostra d’això que s’està dient, pot quedar representada en aquesta breu relació d’entitats, representatives de l’àmbit independentista català:

  1. A.U.P.
    Assemblea d'Unitat Popular:

    - Moviment d'esquerra independentista fundat al març de 1993 a Barcelona. Sorgeix de la confluència d'independents, dirigents de la Crida i del MDT-IPC. El 1995, s'acosten a ERC i el 1996 bona part dels seus dirigents hi ingressen, fet que provoca la dissolució del grup.
  2. B.E.A.N.
    Bloc d'Esquerra d'Alliberament Nacional:

    - Partit independentista i socialista constituït al maig de 1979 pel Bloc Català de Treballadors i un grup d'independents.
  3. BCT
    Bloc Català dels Treballadors
    Organització comunista del Principat, sorgida el 1978 de la fusió del Moviment d'Unificació Marxista (MUM) i del Partit del Treball de Catalunya (PTC). El 1979 participa en el Bloc d'Esquerra d'Alliberament Nacional (BEAN), tot i que no comparteix el programa independentista dels altres integrants del BEAN. El 1982, en extingir-se el BEAN, s'integra majoritàriament a Nacionalistes d'Esquerra (NE).
  4. CAJEI
    Coordinadora d'Assemblees de Joves de l'Esquerra Independentista:
    - A principis de l’any 2002, neix la Coordinadora d’Assemblees de Joves de l’Esquerra Independentista: la CAJEI, pretén ser un marc de diàleg i coordinació de treball de què tot el jovent independentista i d’esquerres organitzat en col•lectius i assemblees de joves en pugui participar activament.
    - Com a joventut socialista, saben que l’internacionalisme és un pilar bàsic per la construcció de la revolució. Per tant, i tenint en compte que l'àmbit d’actuació és el territori català, defensen qualsevol català o catalana que hagi estat repressaliada per les seves conviccions socialistes. I ho fan donant suport i coordinant-se amb tots el col•lectius antirepressius i de suport a preses i presos polítics catalans, com són en l’actualitat Rescat i Alerta Solidària
    - Amb els Estatuts seguim encadenades!
    - Joves, lluitem pel nostre futur!
  5. CEI
    Coordinadora de l’Esquerra Independentista:

  6. C.LL.
    Catalunya Lliure:

    - Organització independentista sorgida al juny de 1989 com a coalició impulsada pel MDT-PSAN i el FNC davant les eleccions europees d'aquell any (19.586 vots). Transformada en partit el desembre de 1989, es defineix com organització de masses del MCAN. El 1991, una part marxa a ERC i anys més tard acaben desapareixent
  7. CEPC
    Coordinadora d’Estudiants dels Països Catalans:
    - Una organització estudiantil de l'esquerra independentista dels Països Catalans, amb voluntat aglutinadora i plural. Treballen per a la construcció d'un Sistema d'Educació Públic i Popular als Països Catalans.
  8. CIRE
    Col•lectiu Independentista Revolucionari d’Eivissa:
    - El CIRE es crea per un grup de joves crítics per lluitar contra les nombroses agressions que pateix el medi ambient, la llengua, la cultura i el poble d'Eivissa. És l'assemblea de zona que depén de l'assemblea d'Eivissa d'ENDAVANT (Organització socialista d'alliberament nacional)
    - Lluita per Eivissa, pel seu medi natural, per l'autodeterminació dels pobles, contra el capitalisme, contra el patriarcat, contra el feixisme, la xenofòbia i per la diversitat cultural.
    - Per uns Països Catalans independents, socialistes i reunificats. Contra la globalització, el patriarcat i el feixisme.
    - Organitza’t i lluita!
  9. CUP
    Candidatura d’Unitat Popular
    - Des de viles i ciutats construïm la unitat popular
    - Prou d’Estatuts! Ara cap a la independència!

  10. E.C.T.
    Esquerra Catalana dels Treballadors
    - L'Esquerra Catalana dels treballadors és històricament el primer partit catalanista a la Catalunya del Nord. La seva fundació és del 1972.
  11. Endavant OSAN
    Organització Socialista d’Alliberament Nacional:
    - Rebutja l'Estatut durant la Diada. Veu la Diada nacional de l'Onze de Setembre d’aquest any marcada pel rebuig de l'independentisme al procés de reforma de l'Estatut en totes les mobilitzacions convocades arreu delpaís, en les quals han participat milers de persones.
    - Organització socialista d'alliberament nacional, provinent de la dissolta PUA. Actualment és un dels impulsors del Procés de Vinarós
    - Amb les reformes dels Estatuts els Països Catalans no tenim futur
    - Construïm un futur lliure. Independència i socialisme
    - Davant al reforma dels estatuts, la construcció nacional. L'Únic horitzó: Independència i socialisme.
  12. ENE
    Entesa dels Nacionalistes d’Esquerra
    - Partit fundat a Barcelona al desembre de 1985 per la confluència de nacionalistes d'esquerra, renovadors d'esquerra republicana de Catalunya i independents per l'esquerra nacional. Defensen l'alliberament nacional dels Països Catalans per mitjans democràtics i la construcció del socialisme. Acaben dissolts i repartits entre ERC i Iniciativa per Catalunya.
  13. ERC
    Esquerra Republicana de Catalunya
    - Partit creat a Barcelona al 19 de març de 1931 en la Conferència d'Esquerres Catalanes. Sota l'impuls de Francesc Macià i LLuís Companys.
  14. FNC
    Front Nacional de Catalunya:

    - Organització fundada a París l'any 1940, de resistència i alliberament nacional per membres de diverses organitzacions nacionalistes.
  15. IPC
    Independentistes dels Països catalans:

    - Organització independentista i socialista revolucionària fundada al març de 1979 en fusionar-se el PSAN-prov i l'Organització socialista d'alliberament nacional, de la Catalunya nord. Acaba dissolta al MDT l'any 1987.
  16. JERC
  17. L’Espenta:
    - Col•lectiu de l'esquerra independentista de les terres de Ponent, amb la intenció de donar resposta a les inquietuds de la gent de les nostres comarques en els àmbits social, cultural i polític en els quals vivim. Actes, comunicats, premsa, enllaços i contacte.
  18. Maulets:
    - Organització independentista juvenil dels Països Catalans fundada l'abril de 1988 i promoguda pel MDT-PSAN. El 1989 esdevé la branca juvenil de Catalunya Lliure. El 1995 abandona CL i alguns seguidors s'integren a la PUA. El 1998 Maulets es fusiona amb JIR (joves independentistes revolucionaris) per crear MAULETS-EL JOVENT INDEPENDENTISTA REVOLUCIONARI.
    - No estatut, no maragall, no carod, no mas, no piqué, no saura.
    - Sí països catalans, sí mediterrània
    - El jovent construint independencia i revolució

    .
  19. MCAN
  20. M.D.T
    Moviment de Defensa de la Terra:

    - Organització independentista sorgida el 1984 de la confluència del PSAN i de IPC. Es defineix com un front revolucionari d'alliberament nacional. Té bastant implantació repartida arreu dels PP.CC. El febrer de 1987 es divideix en dos grups MDT-IPC i MDT-PSAN. Existeixen a l'actualitat (el que queda de MDT-IPC, però res a veure amb el que va ser).
  21. M.E.N
    Moviment d'Esquerra Nacionalista:

    - Partit independentista i revolucionari fundat el 1985 per una escissió de Nacionalistes d'Esquerra contrària a la creació de l'Entesa dels nacionalistes d'esquerra.
  22. M.U.M:
    Moviment d'unificació marxista:

    - Organització independentista i marxista constituïda al maig de 1977, en fusionar-se el Col•lectiu Català d’Alliberament i el Col•lectiu Combat.
  23. N.E.
    Nacionalistes d’Esquerra:
    - Moviment socialista i nacionalista sorgit a Barcelona al desembre de 1979 a partir de la crida d'un grup d'intel•lectuals per a concórrer a les eleccions autonòmiques. El 1985 es dissol dins l'entesa dels nacionalistes d'esquerra, però un sector s'hi oposa i crea el Moviment d'esquerra nacionalista.
  24. O.S.A.N.
    Organització Socialista d’Alliberament Nacional:

  25. PSAN:
    - Sorgeix en un moment en què el moviment obrer i popular català pren novament l'ofensiva del combat per la liquidació de la dictadura i avança cada cop més, en el camí per la imposició d'una alternativa democràtica i popular.
    - L’independentisme sociològic sorgit de la dècada dels 80 està essent reconduït i segrestat políticament per ERC i posat finalment al servei de la socialdemocràcia espanyola.
    - Ara el nou tàndem Maragall-Zapatero perpetua un estat espanyol que no ha arribat a la democràcia: el sol fet de no reconèixer el dret –bàsic- d'autodeterminació ja el situa fora dels paràmetres democràtics.
    - Prou d’Estatuts ! Independència !
  26. P.U.A.
    Plataforma per la unitat d'acció:

    - Moviment independentista de l'esquerra revolucionaria i antifeixista. Fundat el 1995 per ex-militants del MDT-IPC, de CATALUNYA LLIURE i dels sectors crítics de AUP amb l'ingrés dels seus dirigents a ERC. Actualment es diuen ENDAVANT.
  27. SCAF.
    Socialista Contra les Armes i el Feixisme:

    - SCAF, és un ideal, que classifica a un tipus de gent. L'ideal SCAF, es centra en la lluita pel socielisme, antifeixisme, antisexisme i antiarmes. Molts independentistes catalans, bascos, o altra gent d'arreu d'Euskadi, Països Catalans i d'Espanya, es qualifiquen com a SCAF. La lluita SCAF, es centra en un ambient "pacifista", però a favor de la lluita al carrer, com poden ser pintades, murals, reivindicacions, antisimbolismes opressors i llengua opressora, o actes de coneixença dels seus ideals.
    - L’estètica SCAF, pot ser, de vestimenta skin head, o SHARP, tot i que no acostumen a vestir així. És més normal, uns pantalons acampanats, texans, de pana, bombats... amb bambes, o espardenyes d'espart; samarretes, i jaquetes curtes i arrapadetes. Acostumen a portar un seguit de "partxes" reivindicatius a la roba, i xapes.

PUBLICAT A L'ESTEL (01/10/2005)

Comentaris

  1. alex
    SCAF?????
    sCAF???? com volen lluitar contra el feixisme, si no tenen poder, armes. Nomès ho podrem solucionar naltres!!!!! Oi!!
    alex | 21/10/2005, 15:44
Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

Amb suport per a Gravatars
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS