Administrar

Entre Àfrica, Amèrica Llatina i Mallorca, circulen informacions diverses que poden ajudar a incidir, d'alguna manera, en l'enfortiment de la societat civil arreu dels Països Catalans. M'agradaria fer-hi algunes passes amb aquest blog A càrrec de: www.cecili.cat

Una Assemblea d'Immigrants que fa història a Mallorca

evamarilen | 30 Novembre, 2005 22:42 | latafanera.cat facebook.com google.com

Sens dubte deu ser la primera vegada en tota la història d'aquest país nostre que s'aconsegueix reunir en assemblea conjunta tot un grapat de col·lectius tan diversos com els que s'han trobat a la seu del Casal d'ONGD's situat al carrer Ramon Berenguer III, de Palma.

Són més d'una seixantena de persones, representants d'entitats, associacions, col·lectius, organitzacions sindicals i partits polítics com AlMagreb, Asociación de Bolivianos en Baleares (ASOBOL-BAL), Asociación de Immigrantes Senegaleses YAPOO, Confederació General del Treball (CGT-Balears), Confederació Nacional de Treballadors (CNT), EU-Illes, Federación de Asociaciones Latinoamericanas, Movimiento Argentinos en Baleares, Revolta, Sindicat de Treballadores i Treballadors de l'Ensenyament-Intersindical de les Illes (STEI-i), etc

Motiu? Intercanviar opinions i aportar suggeriments davant del fet de constatar que, a Mallorca, hi ha massa empreses que diàriament potegen i vulneren els drets laborals de les persones que treballen, sobretot si són immigrants.

Hom vol prendre mesures davant la sobreexplotació a què roman sotmesa una quantitat cada vegada més nombrosa de persones treballadores que es veuen obligades a haver d'acceptar fer feina en condicions totalment irregulars.
Els casos que han encès la metxa són els de tres treballadors senegalesos que han perdut la feina a Llucmajor, i els d'uns altres 4 que hi treballen amb l'amenaça de perdre-la.
La cosa resulta molt més greu, perquè es tracta d'empreses que se sostenen amb doblers públics del Govern de les Illes Balears i del Consell de Mallorca.

La CGT-Balears, des dels orígens que es remunten a uns mesos enrere, ha intentat utilitzar totes les vies pacífiques per solucionar el conflicte:
* entrevistes amb el regidor d'Urbanisme de l'Ajuntament de Llucmajor
* intents d'entrevistar-se amb el conseller de Medi Ambient del Consell de Mallorca
* entrevista amb el director financer i amb el gerent de l'empresa afectada, MAC INSULAR
* interposició de demanda per acomiadament davant el Jutjat del Social contra l'empresa TRIATGE 2000 (nom antic), CTP's MALLORCA, S.A...
* conversa telefònica amb el conseller de Treball, Sr. Cristòfol Huguet
* entrevista amb la consellera d'Immigració, Sra. Encarnación Pastor
* converses amb la directora general de Treball, Sra. Margalida Pizà
, etc.

Veient-se totalment desemparats, es recorre a la convocatòria d'aquesta assemblea singular, per tal d'esbrinar si s'hi pot fer qualque cosa conjuntament.

Tothom està d'acord, d'una manera o una altra, a donar suport a la iniciativa de fer pressió pública perquè els treballadors acomiadats siguin readmesos i perquè les condicions de treball de la gent immigrada a Mallorca siguin les mateixes que per a la gent nadiva.

S'acorda, en conseqüència:

1. Realitzar una manifestació conjunta des de la seu del Consell de Mallorca fins a la seu de la Conselleria d'Immigració, amb el triple objectiu de reclamar respecte pels drets laborals d'immigrants, contra la sobreexplotació d'immigrants i per la readmissió de treballadors immigrants acomiadats a Llucmajor

2. Autoconvocar-se per l'endemà mateix, en vistes a prendre altres mesures enfocades a la realització de posteriors mobilitzacions

3. Elaborar una relació d'empreses que no respecten la legislació laboral vigent, sobretot amb immigrants

4. Confeccionar-ne un inventari que serveixi perquè un grup de treball redacti possibles actuacions a dur a terme.

L'Assemblea s'aixeca amb la convicció que s'ha fet una passa ben significativa en la lluita a favor dels drets laborals de qualsevol treballador o treballadora, i més si es tracta d'una persona immigrant que, a la vista dels fets, resulta molt més vulnerable als abusos empresarials en certs àmbits.

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

Amb suport per a Gravatars
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS